360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Serwowanie wina: które wino pasuje do ryby, a które do gęsi

łączenie wina z jedzeniem

Łączenie wina z jedzeniem to sztuka granicząca niekiedy z alchemią. Wymaga solidnej wiedzy i doświadczenia, które jest tu nieodzowne. Zerknijmy razem za kulisy pracy szefów kuchni i sommelierów, by poznać przepis na łączenie wina z jedzeniem. Na początek kilka podstawowych zasad.

Łączenie wina z jedzeniem może być niczym zabawa czy gra, która rządzi się jednak pewnymi zasadami. Z drugiej strony warto nie obawiać się eksperymentów i puścić wodze fantazji. Przypadło ci do gustu nietypowe połączenie, którego żadne podręczniki nie zalecają? Może się to zdarzyć i nic w tym złego! Jeśli jednak czeka cię zadanie nieco trudniejsze, czyli serwowanie wina wraz z jedzeniem po raz pierwszy albo ważnym gościom, trzymaj się tradycyjnych wytycznych.

Jak dobrać wino do jedzenia, czyli 5 podstawowych wskazówek

  1. Wybierając wino do posiłku staramy się osiągnąć harmonię smaku na dwa sposoby. Możemy wybrać wino, dzięki któremu smaki – ze względu na podobieństwo – będą się nawzajem uzupełniać,  pomnażając je tym samym albo wręcz przeciwnie: dobieramy je na zasadzie kontrastu, równoważąc smaki. W praktyce wygląda to tak, że smak tłustych dań możemy albo uzupełnić wyrazistym wytrawnym winem, albo złagodzić go lżejszym wytrawnym winem, pozwalając, by smak potrawy dominował. Zarówno jednemu, jak i drugiemu rozwiązaniu nie można nic zarzucić.
  2. Decyzję o wyborze wina do danego posiłku może ci ułatwić wygląd dania. W dużym uproszczeniu – kolor jedzenia może stanowić wskazówkę. Przykładem jest białe mięso, np. drób (podany w delikatnej wersji), białe sosy, niektóre rodzaje serów, do których wybieramy białe wino, w odróżnieniu od czerwonego mięsa (serwowanego w wyrazistych sosach), pikantnej kiełbasy i innych wędlin, czy też na przykład zupy z dziczyzny, do których przeważnie pasuje czerwone wino.
  3. Kolejna wskazówka związana jest z lekkością i sytością potraw. Tutaj zasadniczo obowiązuje zasada, wedle której do lekkich potraw podajemy lekkie białe wina, natomiast do cięższych, bardziej sytych posiłków proponujemy bogatsze białe wina albo wina czerwone. Pikantne dania uniosą wyraziste, aromatyczne wina. Słodyczy nie zestawiamy z kontrastowymi winami, tylko uzupełniamy ich smak słodkim winem.
  4. Może się zdarzyć, że poziom wyrafinowania potrawy czy całego menu cię zaskoczy. Co zrobić w takiej sytuacji? Najpierw należy się przyjrzeć składowi poszczególnych dań – mięso, warzywa itd. W dalszej kolejności trzeba zwrócić uwagę na przyprawy, a niebagatelną rolę odgrywa również sos, który jest ważniejszy przy wyborze wina niż sam rodzaj mięsa (dotyczy to także sosów do makaronów). W przypadku sałatek podejmujemy decyzję, bazując na smakach dominujących w dressingu.
  5. Jeśli zamierzamy serwować różne wina, podążając za kolejnymi potrawami z menu, powinniśmy trzymać się reguł obowiązujących przy degustacji win. Zasadniczo przypominamy, że białe wina mają pierwszeństwo przed czerwonymi, młode przed dojrzalszymi, lżejsze przed cięższymi, a wina wytrawne przed winami słodkimi. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj artykuł Odkryj w sobie sommeliera: metody degustacji wina.

Ostatni, dodatkowy punkt dotyczy przyrządzania potraw i sposobów, w jakie możemy pod postacią różnorodnych dań zaserwować pozornie ten sam produkt. To właśnie również jest ważny moment na wybór odpowiedniego wina. Czytaj dalej…

Jakie wino pije się do ryby? Poradzimy ci!

Przykład dla powyższej wskazówki stanowić mogą rozmaite gatunki i sposoby przyrządzania ryb: od duszonego dorsza po wędzona makrelę. Odpowiedzi na pytanie „Które wino pasuje do ryby?” mogą się różnić. Ogólnie do ryb i owoców morza pasują białe wina, istnieją jednak potwierdzające regułę wyjątki. Jeśli bowiem będziesz chciał zjeść na przykład grillowanego tuńczyka, możesz go bez obaw zestawić z lekkim czerwonym winem.

Przy morskich rybach powinieneś unikać win o wysokiej zawartości garbników, ponieważ w połączeniu z solą powodują one gorzki smak potraw. Nie jesteś pewien, jakie wino wybrać do sushi albo koktajlu z krabów czy krewetek? Spróbuj wytrawnych białych win z odświeżającą nutą, a nic nie zepsujesz! Znakomitym uzupełnieniem potraw z tuńczyka czy łososia będą wina różowe oraz lżejsze wina owocowe.

Jakie wino do łososia?

Łosoś nie usuwa w cień różnorodnych smaków. Możesz go podawać zarówno z białym, jak i czerwonym winem. Nie obowiązuje tu zasada „białe do ryby, czerwone do mięsa”. Wybierając lekkie, czerwone wino, nie popełnisz błędu. Smak łososia podkreślą zwłaszcza młodsze roczniki Pinot Noir albo Dornfeldera.

Znakomitym uzupełnieniem potraw z łososia będą także różowe oraz lżejsze wina owocowe. Wybierając z białych win, postaw na Chardonnay, Sauvignon Blanc albo Riesling. Chcąc urozmaicić smaki, nie bój się sięgnąć po szampana – mile cię zaskoczy bąbelkami.

Jakie wino do karpia?

Jeśli interesujesz się kwestią wyboru wina do ryby, z pewnością zastanawiasz się, jakie wino podać do karpia. Podczas wigilii nie powinno zabraknąć wytrawnego lub półwytrawnego wina, które uzupełni posiłek. Właściwym wyborem będzie więc Riesling, Sauvignon albo typowe wino musujące.

Jeśli zaś chodzi o sposób przyrządzenia dań z ryb, radzimy:

  • do surowych ryb wytrawne, musujące lub niemusujące białe wino
  • do gotowanych ryb i duszonego białego mięsa – wytrawne białe wino
  • do smażonych i grillowanych ryb natomiast bogatsze białe wino (albo lekkie czerwone wino, które pasuje też na przykład do węgorza).
ser i figi na drewnianej desce

Czas na tradycyjną środkowoeuropejską kuchnię. Jakie wino do gęsi i kaczki?

Choć gęś i kaczka to drób, ogólne zasady dla mięsa drobiowego w ich przypadku nie obowiązują. Zaliczamy je do tej samej grupy, co baraninę, dziczyznę czy mięso ptaków łownych. A więc… Jakie wino zaserwować do gęsi? Niech to będzie w pełni dojrzałe czerwone wino, przy czym im ciemniejsze mięso, tym dojrzalsze wino wybieramy. Jeśli chodzi o odmiany, polecane są St. Laurent, Frankovka, Blauer Portugieser, Pinot Noir, Donfelder, czy też na przykład Cabernet Sauvignon.

Jakie wino do kaczki? Podobnie jak w przypadku gęsi, do kaczki również wybieramy czerwone wino o wyższej kwasowości. Zrównoważy ona tłustość potrawy. Spośród odmian winogron oczywistym wyborem będzie Pinot Noir. Spróbuj również dać szansę Pinot Gris bądź Świętowawrzynieckiemu. Niewykluczone, że miło cię zaskoczą.

Jakie wino do polędwicy wieprzowej?

Polędwica wieprzowa jest, podobnie jak gęś czy kaczka, potrawą tłustą. Wybór wina do polędwicy wieprzowej zależy jednak od sposobu jej przygotowania oraz przyprawienia. Jeśli polędwica będzie pikantna i przygotowana na grillu, sięgnij po czerwone wino z wyższą zawartością alkoholu. Jeśli chodzi o odmiany, wybieraj Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Dornfelder.

A może preferujesz białe wino i nie chcesz się z nim rozstać nawet podczas jedzenia wieprzowiny? I nic w tym złego, ponieważ do pieczonej polędwicy wieprzowej można zaserwować również wytrawne białe wino. Nie popełnisz błędu, wybierając odmiany Chardonnay, Grüner Veltliner abo Riesling.

Jakie wino do serów?

Wybierając wino do sera, trzeba się mieć na baczności. Może się zdarzyć, że w twoich ustach pozostanie gorzki posmak i doznania smakowe nie spełnią oczekiwań. Ogólne zasady łączenia serów z winami są następujące:

  • Świeże sery podawaj z rześkimi białymi winami.
  • Gęste i dojrzałe sery uzupełniaj słodkimi winami.
  • Sery z białą i niebieską pleśnią dobrze się komponują z czerwonymi winami.
  • Sery półtwarde oraz twarde serwuj w towarzystwie wytrawnych białych win.
  • Kozie i owcze sery łącz z winami owocowymi i różowymi.

Kwestia doboru wina do serów jest o wiele szerszym i bardziej złożonym tematem. Jesli ciekawi cię, jakie wino pasuje do twojego ulubionego sera, przeczytaj artykuł, w którym opisujemy konkretne porady dotyczące różnych połączeń.

Wino na tacy: trzy wskazówki na zakończenie

Wykorzystujesz wino do przyrządzenia jakiejś potrawy? Powinno więc być dobrej jakości, ponieważ to samo wino trzeba później podać podczas konsumpcji.

Do niektórych dań w ogóle nie zaleca się pić wina. Należą do nich na przykład jaja, lody, polewy czekoladowe czy potrawy zawierające ocet.

Do miejscowych specjałów podawaj lokalne wino z historią, a dobrze na tym wyjdziesz!

Czy orientujesz się już trochę lepiej w podawaniu win do określonych potraw? Jest to oczywiście temat-rzeka i same tylko sery stanowią tu oddzielny rozdział. Rozwinięcia możesz się spodziewać w przyszłości na blogu.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł