360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Najlepszy moment na otwarcie wina rocznikowego

toast w gronie przyjaciół

Czeka cię ważna uroczystość, rocznica, przyjęcie? Może więc zastanawiasz się, czy nie nadszedł ju właściwy czas na otwarcie wina koneserskiego, o którym myślisz już od roku. Zanim się na to zdecydujesz, przeczytaj nasz artykuł, żeby nie ominęły cię doznania, na które czekasz.

Leżakowanie wina to żadna filozofia. A może jednak?

Cóż, to zależy. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z leżakowaniem wina, zdecydowanie doradzamy zdobycie przynajmniej podstawowych informacji na temat jego prawidłowego przechowywania, żeby uniknąć zawodu po otwarciu wymarzonego wina.

By ułatwić ci cały proces zdobywania wiedzy, przygotowaliśmy oddzielny artykuł na temat Jak przechowywać wina rocznikowe. Dowiesz się z niego nie tylko, jak przechowywać wina rocznikowe, ale też które wina w ogóle nadają się do leżakowania.

Czy dotarłeś do wszystkich istotnych informacji? A może udało ci się je przyswoić już dawno? Świetnie, kontynuujmy!

Wino koneserskie to nie tylko wino sprzed stu lat

Jeśli dotychczas kojarzyłeś pojęcie „wino rocznikowe” tylko z naprawdę starymi winami, to powinieneś wiedzieć, że według litery prawa skojarzenie to nie jest zgodne z prawdą. W myśl rozporządzenia wdrażającego przepisy ustawy o winogrodnictwie i winiarstwie, na etykiecie znajdziemy oznaczenie wino rocznikowe, jeśli dane wino zostało wprowadzone do obrotu po upływie co najmniej trzech lat od roku zbioru winogron.

Z czego to wynika? Z pewnością między innymi z faktu, że leżakowanie i wina, które są do niego przeznaczone kategoryzujemy według horyzontu czasowego na trzy grupy w następujący sposób:

  1. Leżakowanie krótkoterminowe: od 1 do 3 lat (dotyczy większości win gatunkowych oraz win reserve).
  2. Leżakowanie średnioterminowe: od 3 do 8 lat (do tej grupy zaliczają się późny zbiór, wybór winogron, wybór owoców podwiędłych, wina słomkowe i lodowe)
  3. Leżakowanie długoterminowe: ponad 8 lat (obejmuje wysokiej jakości wina alkoholizowane, portowina burgundzkie…).

W innej klasyfikacji pierwsze dwie grupy zostały połączone i wygląda ona następująco:

  1. Wina do krótszego i średnioterminowego leżakowania: 3–5 lat.
  2. Wina do długoterminowego leżakowania: 8-25 lat i dłużej.

Zawsze trzeba mieć na uwadze faktyczny cel leżakowania wina. Nie jest nim „pogoń za jak najstarszym winem”, tylko ocena wina i maksymalne wykorzystanie jego potencjału. A ten w przypadku każdego wina powiązany jest z innym momentem.

Już? Niejednoznaczna odpowiedź na proste pytanie

Jeśli spodziewasz się teraz drobiazgowej instrukcji, kiedy otworzyć wino, to niewykluczone, że cię zawiedziemy, ale i tak damy ci jedną przydatną radę: winem rocznikowym powinniśmy się cieszyć u szczytu jego dojrzałości, w momencie, kiedy jego smak oraz aromat osiągają najwyższy poziom.

Można ten moment określić, przechowując kilka butelek dokładnie takiego samego wina (partię), a następnie otwierając je na przykład co roku albo w dłuższych odstępach czasu (w przypadku drogich win butelek się nie otwiera, tylko nakłuwa się korek). Co do zasady białe wino dojrzewa w butelce szybciej niż czerwone.

Warto notować swoje wrażenia, by w momencie, kiedy poczujesz, że wino jest w optymalnej kondycji, przygotować się do jego konsumpcji. Później bowiem wino zaczyna już tylko tracić na jakości i sprawiać wrażenie „zmęczonego”, co oznacza, że czas jego doskonałości minął bezpowrotnie.

Przy wyborze właściwego momentu na otwarcie wina rocznikowego mogą pomóc również indywidualne preferencje. Jedni chętnie smakują wino o owocowym, świeżym aromacie, inni wolą poczekać aż nabierze ono dojrzalszego charakteru.

Czy wiesz, że… Zainteresowała cię metoda, podczas której wino jedynie „nakłuwa się” przez korek? Musisz wiedzieć, że nazywa się ona coravin i stanowi cały dopracowany system wraz z odpowiednią technologią pozwalającą na degustację wina bez jego otwierania. Wino można nalać z butelki za pomocą urządzenia wyposażonego w perforowaną igłę, która przechodzi przez korek. Powstałą w butelce wolna przestrzeń wypełnia następnie obojętny gaz, dzięki czemu wino może dalej dojrzewać.

nalewanie wina

Po otwarciu wina czeka cię jeszcze jego dekantacja

Po otwarciu wina rocznikowego powinna nastąpić jeszcze jego dekantacja, którą w przypadku starszych – zwłaszcza czerwonych – win przeprowadza się w celu usunięcia osadów przed podaniem. Polega ona na tym, że wino przelewane jest do dekantera (karafki) przy czym zostawia się go trochę na dnie butelki – właśnie ze względu na ewentualne osady.

Kontrolując wino dekantowane, sommelierzy często pomagają sobie świeczką, którą oświetlają szyjkę butelki. Dzięki temu nie muszą się obawiać przelania wina wraz z osadem. Wino powinno być przelewane do karafki dekantacyjnej powoli po jej ściankach.

Młode czerwone wina przed podaniem potrzebują „pooddychać”, dlatego dobrze na nie wpływa napowietrzanie. Podczas tego procesu można przelewać wino do karafki z większej wysokości, a następnie jeszcze nim zakręcić. Później powinno odstać jeszcze godzinę przed podaniem. Pozwala to wydobyć jego złożony aromat i smak.

Przeczytaj również, jakich kieliszków na wino użyć, żeby degustacja była udana.

Wino koneserskie to (nie tylko) świetny prezent

Jednym z powodów, dla których leżakuje się wino jest fakt, że wino rocznikowe to wspaniały prezent na różne rocznice, urodziny  albo doskonałe uzupełnienie menu podczas wielu uroczystości. Niektórzy chętnie przechowują wino, które wyjątkowo im posmakowało i chcą je mieć zawsze pod ręką. Inni miłośnicy wina zwyczajnie ulegają kolekcjonerskiej pasji bądź po prostu inwestują w wino.

Leżakowanie wina w praktyce tudzież wskazówka na zakończenie

W ramach podsumowania należy stwierdzić, że wina standardowo dostępne w sklepach nie nadają się do leżakowania. Producenci sprzedają je jako przeznaczone do szybkiego spożycia (najlepiej w ciągu dwóch lat), są to lekkie, świeże wina, a ich długie przechowywanie do niczego nie prowadzi.

Jeśli więc tęsknisz za jakością, która rośnie wraz z upływem czasu, spróbuj od razu win przeznaczonych do leżakowania. Kolejnym tropem mogą być rady specjalisty, który zajmuje się winami rocznikowymi. W wyborze może ci również pomóc winiarz albo doświadczony sprzedawca win.

Na koniec polecamy śledzenie naszego bloga, gdzie zamierzamy wciąż wracać do tematu win rocznikowych.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł