Poznaj winiarski klejnot Francji: Bordeaux

Bordeaux. Obszar winiarski w południowo-zachodniej Francji, który uchodzi za lidera w produkcji tzw. wielkich win czerwonych i za markę samą w sobie. Cieszy się on legendarną wręcz sławą w międzynarodowych konkursach i wśród światowych specjalistów. Co takiego mają w sobie szczepy z Bordeaux?

Od Celtów po Rzymian

Kiedy w pierwszym wieku naszej ery na tereny te przybyli Rzymianie, od razu mogli delektować się doskonałym winem. To oczywiście metafora, niedaleka jednak od prawdy. Wszystko to dzięki Celtom, którzy zamieszkiwali na tym terytorium kilka stuleci przed nimi, zakładając lokalne winnice. Dopiero jednak Rzymianie rozpoczęli produkcję wina na dużą skalę. Rozbudowali istniejące winnice i zaczęli uprawiać winorośl, aby móc należycie celebrować liczne zwycięstwa i podboje.

Kilka wieków później, w roku 1156, dzięki małżeństwu księżnej Eleonory Akwitańskiej z Henrykiem II miejscowe czerwone wino zdobyło popularność również w krajach anglosaskich. Po niedługim czasie wina z Bordeaux pito w całej Anglii. Obszar ten stał się jednym z wyłącznych dystrybutorów wina na Wyspy Brytyjskie, przenosząc w ich mglisty i deszczowy klimat kawałek słonecznego francuskiego raju.

Na kolejny sukces nie trzeba było długo czekać. Wina burgundzkie zaczęto eksportować do Ameryki. Z okazji tej skorzystali przedsiębiorczy Holendrzy, słynący z doskonałej znajomości tajników rolnictwa. W XVII wieku zaczęli oni osuszać bagna wzdłuż rzeki Garonny i masowo budować tam winnice.

Kolejne stulecia to raczej smutna historia powtarzających się epidemii pleśni i niskiego urodzaju, z których obszar otrząsnął się dopiero w XX wieku. Nie przeszkodziło to jednak winom z Bordeaux w osiągnięciu ogromnej popularności na całym świecie.

Beautiful landscape view on the vineyards in Saint Emilion

Plan Dionizosa

Obszar Bordeaux widziany z lotu ptaka sprawia wrażenie, jak gdyby został wręcz stworzony do uprawy winorośli. Rzeka Garonna niczym nożyczki rozcina go na dwa brzegi. Lewy brzeg znajduje się bliżej Oceanu Atlantyckiego, posiadając podłoże bogate w żwir, korzystne dla długo dojrzewających szczepów.

Z kolei podłoże na prawym brzegu jest gliniaste i zawiera więcej wapnia, co służy pierwszorzędnym szczepom Merlot. Dodajmy do tego stosunkowo stabilne warunki wilgotności oraz krótką zimę, a uzyskamy prawdziwy raj dla miłośników wina.

Jeżeli w Twoich rękach znajdzie się butelka Bordeaux, prawdopodobnie będzie to cuvée z Cabernet Sauvignon, Merlot lub Cabernet Franc. Spotkać się możesz również z białym winem ze szczepów Sauvignon, Sémillon lub Muscadelle. To jednak nie wszystko, lokalni winiarze nie zapomnieli bowiem o winach słodkich. Produkuje się tu słynne Sauternes, określane mianem jednego z najlepszych win deserowych na świecie.

Medoc, St. Emilion i Graves

Rozmawiając o francuskim winie w towarzystwie znającym się na rzeczy, z pewnością usłyszysz nazwę jednego z powyższych obszarów. Każdy z nich jest odmienny, ale mają też jedną wspólną cechę. Pochodzą z nich najlepsze wina z napisem Bordeaux na etykiecie.

Medoc

Jest to niewątpliwie najbardziej znany region leżący na północ od miasta Bordeaux. Znajduje się tu 1500 winnic. Medoc leży blisko Oceanu Atlantyckiego, dzięki czemu przeciętne roczne opady są tu wyższe niż gdzie indziej, co służy prawidłowemu wzrostowi korzeni winorośli.

Największa tajemnica obszaru leży jednak w lokalnym profilu gleby, tzw. terroir, który dzięki wysokiej kamienistości doskonale odprowadza wodę i długo utrzymuje ciepło. Najczęściej uprawia się tu Cabernet Sauvignon i Merlot.

Saint-Émilion

Na północny wschód od Bordeaux leży obszar nieco mniejszy niż Medoc, nieustępujący mu jednak, jeśli chodzi o renomę. Lokalne podłoże jest dość kamieniste. Najsmaczniejsze wina z St. Emilion to Merlot i Cabernet Franc o charakterystycznym, pikantnym smaku.

Graves

Podregion Graves, którego nazwa w tłumaczeniu oznacza żwir, znany jest z ekstensywnej produkcji wina. Znajdziesz w nim nie tylko typowe dla tej części Europy wina czerwone, ale również wytrawne i słodkie wina białe. Graves uznaje się za kolebkę wina typu claret, które dziś praktycznie utożsamia się z czerwonym winem z obszaru Bordeaux. Wina czerwone z Graves to najczęściej cuvée Cabernet Sauvignon z niską zawartością Merlot i Cabernet Franc, zaś w przypadku białych win – z dodatkiem Sémillon lub Sauvignon Blanc.

 

Jeżeli masz ochotę na Bordeaux, w naszym sklepie internetowym znajdziesz wina tego gatunku, które przeszły próbę czasu. Wina te nadają się na prezent lub jako wino do kolekcji.

Poznaj winiarski klejnot Francji: Bordeaux