W jaki sposób przechowywać wina rocznikowe, by ich nie zmarnować

Czy wiesz, że możesz się poczuć jak na Morawach Południowych, nie opuszczając własnego domu? Nie będziesz potrzebował rozległych piwnic ani beczek. Leżakowanie wina wymaga wprawdzie wiedzy, ale nie jest aż taką filozofią – przy odrobinie wysiłku każdy sobie z nim poradzi. Wino przeznaczone do leżakowania może też stanowić oryginalny prezent.

przechowywanie win rocznikowych

Luksusowe wino wymaga luksusowych warunków

Nic dziwnego, że wina rocznikowe cieszą się taka popularnością. Dojrzałe wino jest pełniejsze i bardziej harmonijne, jego smak, aromat oraz ogólna jakość uległy poprawie. Dlatego też gdyby nie było ci dane tej jakości zaznać, strata byłaby niepowetowana, nieprawdaż? Należy zwrócić uwagę na wszystkie warunki, jakich wymaga wino. A są nimi optymalna temperatura oraz wilgotność, stabilna, pozioma pozycja, ciemność i jak najmniejszy dopływ powietrza. Przeczytaj o 6 prostych zasadach prawidłowego leżakowania wina.

1. Jak przechowywać wina rocznikowe: główną rolę odgrywa temperatura

Wszyscy wiemy, że w przypadku wina temperatura ma znaczenie – białe wino przed podaniem schładzamy w lodówce, czerwone w temperaturze do 18°C. Jak to jednak wygląda podczas leżakowania? Optymalna temperatura w pomieszczeniu, w którym przechowujesz wino rocznikowe powinna wynosić 10–15 °C. Jeśli twoje wino będzie marznąć, może stracić swój aromat. Jeśli natomiast będzie mu zbyt ciepło, jego aromat może stać się zbyt agresywny. W pomieszczeniu nie powinny mieć również miejsca wahania temperatury – jeśli masz do wyboru dwa pomieszczenia i w pierwszym z nich zasadniczo panuje odpowiednia temperatura, ale niekiedy zdarzają się gwałtowne jej wahania, podczas gdy w drugim jest nieco cieplej, ale temperatura jest stabilna, wybierz drugą opcję.

2. Dojrzewanie wina: tylko na leżąco

Wielu z nas po prostu stawia wino w piwnicy albo na bocznej półce w lodówce. Nie jesteśmy świadomi tego, że w ten sposób winu szkodzimy – najgorszy scenariusz jest taki, że się zepsuje. Jak to możliwe? Winny jest korek. Powinien on być cały czas zanurzony – można to osiągnąć właśnie przechowując wino na leżąco. Dzięki temu korek zachowuje swoją elastyczność, a do butelki nie dostaje się niepożądany tlen. Mógłby on spowodować, że nasze wino przedwcześnie się zestarzeje. Jeśli zatem chcesz leżakować wino, zadbaj o to, by leżało.

3. Kiedy wino rocznikowe napotyka zapachy

Korek ma jeszcze jedną zdradliwą właściwość – wchłania zapachy. Trzeba więc zwracać uwagę na to, z czym przechowywane jest wino. Twoje wino nie zaprzyjaźni się z produktami o intensywnym zapachu. Należy unikać również przechowywania wraz ze środkami dezynfekującymi i innymi chemikaliami – woń środków czyszczących uderzająca nas po otwarciu wina z pewnością nie będzie powodem do radości. Najlepiej nie trzymać wina w piwnicy obok owoców czy warzyw, ponieważ ich zapach również nie pozostaje bez wpływu na jakość wina.

 

jak przechowywać wina rocznikowe

 

4. Wino koneserskie potrzebuje wilgoci

Poziom wilgotności, który najbardziej winu sprzyja, oscyluje pomiędzy 60 a 70%. To około 20% większa wilgotność niż zalecana w innych pomieszczeniach. Twoje wino nie będzie się więc dobrze czuło w salonie.

5. Leżakowanie wina i ćwiczenia fizyczne nie idą w parze

Podczas dojrzewania wina drobne cząsteczki osadzają się na dnie. Jeśli więc będziesz nim ciągle potrząsać, często je przekładać albo dokądś przewozić, cząsteczki się nie osadzą, a wino straci swój charakterystyczny bukiet. Wina rocznikowe różnią się od młodych win również tym, jak szybko po otwarciu należy je wypić. Młode wino po otwarciu wytrzyma jeszcze kilka dni w lodówce. Z dojrzałym winem trzeba uważać – bardzo szybko się utlenia, więc już pół godziny po otwarciu można zaczynać degustację i obserwować, jak zmienia się wraz z upływem czasu.

6. Wino rocznikowe woli ciemności

Z poprzedniego akapitu wiadomo, że wino niechętnie się rusza. Kolejną rzeczą, której wino nie lubi, jest światło – zarówno słoneczne, jak i sztuczne. Emitowane przez nie promieniowanie UV przyspiesza bowiem proces dojrzewania i utleniania.

Teraz już wiesz, jak leżakować wino. Skupmy się teraz jednak na kwestii najważniejszej – w jaki sposób wybrać wino do leżakowania.

 

Podstawy leżakowania wina: jak wybrać odpowiednie wino

Wina różnią się od siebie i nie każde nadaje się do leżakowania. Które wina można bezpiecznie leżakować?

Podpowiedź może stanowić etykieta. Sprawdzaj ilość ekstraktu bezcukrowego i reszt kwasowych. Im wyższa będzie ich zawartość w winie, tym lepiej nada się ono do leżakowania.

Nie można także lekceważyć korka – leżakujące wino powinno zostać zatkane całkowicie naturalnym, wysokiej jakości korkiem.

Na pytanie o to, czy leżakowanie jest w przypadku danego wina dobrym pomysłem, może poniekąd odpowiedzieć jego rocznik albo region winiarski, z którego pochodzi (o tym, jaki wpływ na wino ma gleba, przeczytasz na naszym blogu). Każdy rocznik i każda gleba są bowiem specyficzne i zdarza się, że nawet najlepsze wino w którymś roku po prostu się nie uda.

Podsumowując: na to, które wino nadaje się do leżakowania ma wpływ bardzo wiele czynników i ze 100-procentową pewnością może to ocenić wyłącznie specjalista. Jeśli więc nie chcesz się sparzyć, wybierz wino przeznaczone do leżakowania. Które to wina?

 

piwniczka winiarska wina rocznikowe

 

Białe wina:

  • 2015 Mercurey, Premier Cru Classé z winnicy Les Héritiers Saint-Genys – to luksusowe wino pochodzi z najsłynniejszego regionu winiarskiego na świecie – z Burgundii. Jest to wytrawne Chardonnay, wyróżniające się tym, że można je otworzyć kiedykolwiek. Winnica gwarantuje możliwość leżakowania co najmniej 15 lat, jest jednak doskonałe już teraz. Jeśli kupisz więcej butelek, możesz z czasem obserwować, jak jego smak oraz aromat zmieniają się i rozwijają wraz z upływem lat.
  • 2016 Soave Runcata z winnicy Tenuta di Corte Giacobbe – wytrawne białe wino, które jest pewniakiem – w prestiżowym katalogu najlepszych włoskich win Gambero Rosso uzyskało główną nagrodę Tre bicchieri. W piwnicy wytrzyma jeszcze co najmniej 20 lat, więc jeśli ktoś z twojego otoczenia oczekuje potomstwa, możesz sprawić radość dwukrotnie – rodzicom z okazji narodzin, a później rzeczonemu potomkowi podczas osiemnastych urodzin, kiedy będzie otwierał wino razem z rodzicami.
  • 2017 Soave Runcata z winnicy Tenuta di Corte Giacobbe – o rok młodszy brat wina z poprzedniego akapitu. Również może się poszczycić najwyższym włoskim wyróżnieniem Tre bicchieri.

 

Czerwone wina:

  • 2013 Amarone della Valpolicella z winnicy Dal Cero – wytrawne wino, któremu przyznano kilka nagród. Swój nietypowy smak i aromat zawdzięcza temu, że tradycyjnie produkowane jest z częściowo suszonych winogron. A jak długo można je leżakować? Wytrzyma jeszcze co najmniej 30 lat.
  • 2017 Santenay Les Héritiers z winnicy Les Héritiers Saint-Genys – francuskie wino luksusowe ze szczepu Pinot Noir z okolic wsi Chassagne-Montrachet. Wraz z tym winem w twoim domu zawita kawałek Francji.

 

Powtarzanie sprzyja zapamiętywaniu, spróbujmy więc to wszystko pokrótce podsumować: Chcąc leżakować wino, należy:

  1. wybrać odpowiednie wino;
  2. utrzymywać stabilną temperaturę pomiędzy 10 a 15 °C i wilgotność pomiędzy 60-75%;
  3. przechowywać wino w pozycji poziomej;
  4. jak najmniej poruszać butelką;
  5. zadbać o to, żeby wino znajdowało się w ciemności;
  6. nie przechowywać wina w pobliżu produktów o intensywnym zapachu czy chemikaliów;

Podsumowując, wino nie jest aż tak trudne do zrozumienia. Chętnie sobie leży, rozkoszuje się spokojem i nie lubi ani zimna, ani upałów. Jeśli zaś o nie odpowiednio zadbamy, stokrotnie się nam odwdzięczy. A więc do dzieła – spróbuj leżakować własne wino. Jeżeli natomiast nie chce ci się leżakować wina we własnym zakresie, to może spróbujesz Barolo, które dojrzewało co najmniej 10 lat i jest obecnie w najlepszej kondycji?

W jaki sposób przechowywać wina rocznikowe, by ich nie zmarnować

Mogłyby Cię zainteresować...