360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Historia wina Barbaresco: musiało poczekać na swoje miejsce na piedestale

winnice, w których uprawia się winogrona na Barbaresco

Historia wina Barbaresco pisana jest już od wielków. Którędy podążały losy tego włoskiego wina i gdzie jest obecnie produkowane? W tym artykule zabierzemy cię w podróż śladami Barbaresco. 

Krótka historia wina Barbaresco  

Barbaresco produkuje się z winogron odmiany Nebbiolo – tak samo jak wino Barolo. Jednak podczas gdy Barolo nazywane jest przez wielu królem win, Barbaresco historycznie postrzegane było przez duży odsetek ludzi jak ubogi krewny Barolo. Niektórzy nawet niesłusznie degradowali je do roli zwykłego wina stołowego czy deserowego. 

Wszystko zaczęło się w 1894 roku  

W gminie Barbaresco produkowano wina z odmiany Nebbiolo od stuleci, ale do historii wina Barbaresco zapisał się dopiero 1894 rok. To wtedy bowiem zostało uznawanym winem z indywidualnymi wyjątkowymi cechami i wyróżnikami. 

W tym okresie powstała spółka Cantina Sociale di Barbaresco, którz zrzeszała hodowców odmiany Nebbiolo w Barbaresco. Cantina zdecydowała o daniu hodowcom winogron możliwości wyboru. Mogli albo sprzedawać Nebbiolo winiarzom, którzy produkują z niej Barolo… albo dostarczać je miejscowym producentom Barbaresco, wspierając w ten sposób swój region.

Pierwsza wojna światowa 

Założenie Cantiny oznaczało dla Barbaresco dobry start, ale przedwczesna śmierć jednego z założycieli i wybuch pierwszej wojny światowej znacząco zahamowały jego późniejszy rozwój. Winiarzom mimo to udało się kontynuować pracę, a Barbaresco stopniowo zaczęło być odbierane jako dobre włoskie czerwone wino. 

Nowe pokolenie przyniosło zwrot w historii wina Barbaresco 

Zwrot nastąpił w latach pięćdziesiątych XX wieku dzięki nowemu pokoleniu winiarzy, które włożyło całą swoją energię w produkcję Barbaresco. W tym okresie znacząco poprawiła się jego jakość, a popularność wśród znawców wina wzrosła. W latach sześćdziesiątych XX wieku producenci zaczęli promować wino Barbaresco na międzynarodowych targach, kładąc w ten sposób podwaliny pod jego rozwój w kierunku, który pozwolił na powstanie trunku, który znamy i kochamy obecnie. 

Jednym z przedstawicieli pokolenia nowych winiarzy był włoski producent wina Angelo Gaja, skupiający się wówczas – i dziś także – na utrzymaniu jak najwyższej jakości win. Marka Gaja stała się z czasem synonimem luksusu, co odbiło się również na winie Barbaresco, które zostało wydźwignięte przez sławnego winiarza do poziomu Barolo. 

Dziś wino Barbaresco jest cenione jako jedno z prawdziwie wielkich włoskich czerwonych win. Sprzedaje się w dużych ilościach zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą, a wielu ma nadzieję, że wreszcie wyszło z cienia swojego sławniejszego kuzyna. 

Gdzie uprawia się winogrona do produkcji wina Barbaresco? 

 Sa trzy regiony, w których uprawia się winogrona Nebbiolo do produkcji wina Barbaresco:

  • gmina Barbaresco o tej samej nazwie
  • Neive  
  • Treiso 

Każdy z tych regionów ma podobne warunki glebowe i klimatyczne. 

zbiór winogron w winnicy

Czym wyróżnia się Barbaresco pochodzące z regionu o tej samej nazwie?  

Region ten odpowiada za około 45% produkcji Barbaresco we Włoszech. Pełno w w nim winnic i jest też domem jednych z największych winiarni zajmujących się produkcją Barbaresco. 

Wina z tego regionu mają zazwyczaj stosunkowo jasne zabarwienie, co może lekko zniechęcać osoby poszukujące czerwonych win o głębszych odcieniach. Nie dajcie się jednak zwieść. Sam trunek jest cudownie aromatyczny i ma mocną strukturę. 

Co wyróżnia wino Barbaresco z regionu Neive? 

Neive to rozległy region winiarski, gdzie uprawia się nie tylko winogrona odmiany Nebbiolo. Region ten odpowiada za około 31% produkcji Barbaresco, ale uprawia się tu również Dolcetto, Barberę i Moscato. Neive jest zatem jednym z najbardziej wszechstronnych regionów winiarskich we Włoszech 

Produkowane tam wina Barbaresco bywają nieco pełniejsze i taniny są w nich bardziej wyczuwalne niż u win pochodzących z pozostałych dwóch regionów. 

butelki wina w ułożone w skrzynkach

Jakie są właściwości wina Barbaresco z regionu Treiso? 

Winnice Nebbiolo w regionie Treiso leżą bezpośrednio na najwyższych szczytach regionalnych wzgórz. Region ten ma około 20% udział w produkcji Barbaresco.

Co do zasady wino Barbaresco z tego regionu będzie nieco lżejsze i zaskoczy cię miło swoją łagodnością.  

Po prostu musisz spróbować Barbaresco! 

Barbaresco to wino, o którym zdecydowanie nie powinieneś zapominać podczas degustacji sławnych win. Jest to złożony trunek, który dojrzewał w dębowych beczkach co najmniej rok, a następnie pół roku w butelkach. I ręczymy za to, że jest warte twojej uwagi.

 

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł