360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Wino do sera: 7+10 wskazówek dla smakoszy poszukujących wyjątkowych doznań

ser, winogrona, szynka i kieliszek wina

Dlaczego akurat wino z serem? Brytyjska autorka książek kulinarnych i podróżniczka Patience Gray już w 1957 roku twierdziła: „Ser jest najprawdopodobniej najlepszym jedzeniem, a wino najlepszym napojem”. Połącz dwa „naj”, przeanalizuj zasady ich łączenia, a potem zapoznaj się z dzisiejszym artykułem ze wskazówkami odnośnie łączenia win z serami.

Po co zastanawiać się nad łączeniem wina z serem?

Odpowiednio wybrane połączenie wina i sera to gwarancja doskonałego kulinarnego doświadczenia: Jedno podkreśla smak drugiego. Świetnie się uzupełniają kontrastowe smaki – słony ze słodkim, cierpki z łagodnym. Natomiast źle dobrane wino może spowodować, że ser będzie się wydawał gorzki albo że wcale nie poczujesz jego smaku. Poszczególne smaki będą się zwalczać.

Można się zetknąć z ogólnym zaleceniem, by łączyć wina i sery pochodzące z tego samego regionu. W czasie ich geograficznej koegzystencji ich smaki się bowiem zharmonizowały – dowód stanowią ich połączenia w tradycyjnych regionalnych przepisach. Zalecenia tego z pewnością nie należy jednak traktować jak dogmatu.

Dobór wina do sera

Raz, dwa wybierz ser do wina: białe czy czerwone?

Szukasz odpowiedniego sera do białego wina?

Masz białe wino i chętnie wypiłbyś je z odpowiednim serem? Już wiesz, że przeciwieństwa się przyciągają. Dlatego też wybór sera powinien być dostosowany do właściwości smakowych danego wina – jest słodkie, czy może wytrawne? Lekkie, czy raczej cięższe? Zajrzyj za kulisy kombinacji, które warto wypróbować:

  1. Lekkich białych win próbuj z serami twardymi lub półtwardymi – na przykład Sauvignon doskonale komponuje się z parmezanem.
  2. Cięższych białych win spróbuj z półtwardym serem, takim jak gouda czy madeland.
  3. Masz w swojej piwniczce wytrawne białe wino? Zestaw je ze świeżym serem albo serem z białą pleśnią – na przykład camembertem.
  4. Słodkie białe wino uszczęśliwi twoje kubki smakowe w połączeniu serem z niebieską pleśnią. Zgraną parę tworzą na przykład tokaj z angielskim serem Blue Stilton.

Wskazówka: Czy próbowałeś już Soave, jednego z najchętniej kupowanych włoskich białych win? Zapoznaj się z nim, czytając nasz artykuł o Soave i spróbuj go w towarzystwie sera z białą pleśnią – na przykład camemberta.

Który ser wybrać do czerwonego wina?

Spotkałeś się już z tezą, że czerwonego wina nie należy łączyć z serami? To nieprawda – czerwone wino również smakuje z nimi bosko. Wystarczy tylko trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze wybieraj dobrej jakości wina i łącz je z raczej twardymi serami – doskonale zrównoważą garbniki. Niech obok takiego zestawu na stole znajdą się również wyraziste pieczywo i oliwki.

  1. Lekkie czerwone wino doskonale dopełni smak twardych serów z naturalną, suchą skórką. Nie bój się także spróbować go razem z serami smakowymi.
  2. Cięższe lub wytrawne czerwone wino podawaj z serami o wyrazistym smaku. Będą one tworzyć zgrany duet na przykład z winem z odmiany Syrah.
  3. Lubisz słodkie czerwone wina? Spróbuj zatem porto w towarzystwie sera o charakterystycznym aromacie, takiego jak Roquefort.

Wskazówka: Wspominaliśmy, że świetnie komponują się wina i sery z tych samych regionów. Spróbuj słynnego Brunello z serem Asiago. Wywodzą się z tego samego regionu i wspólnie zapewnią wyjątkowe smakowe doznania.

Zaciekawiło cię łączenie wina z jedzeniem? Zainspiruj się dodatkowo, czytając szczegółowy artykuł o zestawianiu wina z potrawami.

Poszukujesz odpowiedniego wina do ulubionego sera?

Czy twój ulubiony jest na liście TOP 10 popularnych na całym świecie serów? Pokażemy ci, które wino możesz spróbować z nim zestawić.

  1. Cheddar: Spróbuj tego Brytyjczyka z winem Pinot.
  2. Brie: Delikatny, kremowy ser świetnie się „dogada” ze świeżym, kwaskowym winem. Sprawdź to, łącząc go na przykład z Chardonnay.
  3. Parmigiano Reggiano: Nazywany jest „królem serów” i doskonale uzupełnia się z włoskim Barolo. Swoją drogą, Barolo nosi z kolei miano „króla win”. Iście królewskie połączenie sera z winem, prawda? Zajrzyj do naszego artykułu o Barolo i dowiedz się, dlaczego rzuci cię na kolana.
  4. Asiago: Ser z aromatycznego mleka krów pasących się na płaskowyżu Asiago, doskonale uzupełni wino z odmiany Syrah.
  5. Gruyere: Szwajcarskiego sera spróbuj w towarzystwie cenionego na całym świecie Barbaresco.
  6. Feta: Najprawdopodobniej najstarszy grecki ser tworzy doskonale zgraną smakowo parę z winem Chablis.
  7. Mozzarella: Spróbuj śmietankowego białego sera z toskańskim winem Chianti.
  8. Manchego: Tego owczego sera, wyprodukowanego z mleka gatunku o tej samej nazwie, spróbuj wraz z winem Rioja.
  9. Gorgonzola: Do najsłynniejszego przedstawiciela włoskich serów pleśniowych otwórz sobie deserowe Vin Santo.
  10. Epoisses: Tego kreomwego sera spróbuj w towarzystwie znamienitego wina Sauternes.

Istnieje nieskończona ilość połączeń win z serami – nie bój się eksperymentować. Jest jednak jedna zasada rządząca dziedziną łączenia wina z serem: do jakościowego wina zawsze dobieraj wysokiej jakości ser. To pierwsze kupisz u nas – oferujemy doskonałe wina rocznikowe z wielu krajów.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł